Zalando
Izjava o varstvu podatkov

PDF-Version
Stanje: 06/2022

Ta izjava o varstvu podatkov vam daje pregled obdelave vaših podatkov v podjetju Zalando. Velja za vsa spletna mesta, aplikacije in druge storitve, ki jih ponuja Zalando.

Če imate vprašanja o tej izjavi o varstvu podatkov ali o varstvu podatkov pri Zalandu, se lahko obrnete na našo skupino za varstvo podatkov na politika_zasebnosti@zalando.si. Prosimo, pošljite e-pošto tudi naši ekipi za varstvo podatkov, če želite uveljaviti svojo pravico do informacijg ali izbrisa podatkov ali drug zakon o varstvu podatkov v skladu s členi 15-22 GDPR, vključno s preklicem vašega soglasja za tržne namene, odjavo od novic. itd. Za več informacij glejte razdelke Katere pravice do varstva podatkov imam? in Kontaktna oseba.

Kako lahko preberete to izjava o varstvu podatkov: Ponujamo vam različne možnosti za branje te izjave o varstvu podatkov. Za začetek je v tem poglavju nekaj zelo osnovnih informacij. Nato smo to izjavo o varstvu podatkov razvrstili glede na teme, ki se nanašajo na vas, in jo razdelili v posamezna poglavja. Če ste že »strokovnjak", lahko skočite neposredno na posamezna poglavja z naslednjim izbirnim menijem.

Pred vsako poglavje smo postavili kratek pregledni tekst. Vsebina poglavja je na kratko povzeta v tem preglednem besedilu. Če želite le hiter pregled celotne obdelave podatkov, je priporočljivo prebrati pregledna besedila. Če se želite seznaniti s podrobnostmi, lahko pod ustreznim preglednim besedilom kliknete »Več«. Nato vam bo prikazana celotna vsebina poglavja.

Čim pogosteje smo se izogibali navzkrižnemu sklicevanju. Tako dobite vse informacije, razložene na skladen način, ne glede na poglavje, v katerem ste trenutno. Če pa preberete to izjavo o varstvu podatkov od začetka do konca, boste morda opazili ponovitve besedila. Nekaj navzkrižnim sklicem se nismo mogli popolnoma izogniti. V posebnem poglavju smo na primer povzeli vso obdelavo podatkov za posamezno državo in se vedno sklicujemo na to poglavje, če je na voljo obdelava podatkov za posamezne države.

Za katere storitve in ponudbe velja ta izjava o varstvu podatkov: Način, kako v Zalandu obdelujemo vaše podatke, je podoben pri večini naših ponudb. Ta izjava o varstvu podatkov zato velja za vse storitve, ki jih ponujamo našim strankam v Evropi. Ne glede na to, ali to počnemo prek spletnega mesta, aplikacije, v trgovinah, po telefonu na prireditvah ali prek socialnih omrežij ali drugih kanalov. Za lažje razumevanje v tem »običajnem primeru« uporabljamo izraz »storitve«.

Vendar pa obstajajo tudi storitve, pri katerih vaše podatke izjemoma obdelamo drugače ali za posebne namene. Razlog je lahko vrsta storitve ali zahteve, specifične za državo. Ko se sklicujemo na te primere (tj. »Odstopanja od običajnega primera«), jih imenujemo »specifični za storitve« ali »specifični za državo«.

Upoštevajte, da aplikacije Zalando iOS, izdane po 10. juniju 2021, ne delijo več nobenih podatkov s tretjimi osebami za namene trženja. V primeru, da določena aplikacija za iOS še vedno ponuja funkcije, ki vključujejo izmenjavo podatkov s tretjo osebo za namene trženja, bodo vaši podatki deljeni le, če kliknete »Strinjam se« v pozivu za sledenje iOS-u.

Na koncu je treba opozoriti, da Zalando ni samo eno podjetje. Zalando je skupina, zato jo sestavljajo številna podjetja. Vsa ta podjetja vam ne ponujajo storitev ali obdelujejo vaših podatkov. Zaradi poenostavitve so spodaj navedena samo tista podjetja skupine Zalando, ki se dejansko ukvarjajo z obdelavo vaših podatkov. Če se v nadaljevanju omenjajo »Zalando«, »mi« ali »nas«, se to nanaša na zadevno odgovorno družbo v skupini Zalando.

Kaj boste izvedeli v tej izjavi o varstvu podatkov:

  • Katere podatke hrani Zalando.
  • Kaj počnemo s temi podatki in za kaj so potrebni.
  • Katere pravice in možnosti do varstva podatkov imate.
  • Katere tehnologije in podatke uporabljamo za prilagajanje in usklajevanje naših storitev in vsebin, da vam ponudimo varno, preprosto, brezhibno in individualno nakupovalno izkušnjo.
  • Katere tehnologije in podatke uporabljamo za oglaševanje, vključno s sledilnimi tehnologijami.

1. Katere podatke obdeluje Zalando?

Zalando vam ponuja široko paleto storitev, ki jih lahko uporabljate na različne načine. Odvisno od tega, ali nas kontaktirate po spletu, po telefonu, osebno ali kako drugače in katere storitve uporabljate, so iz različnih virov na voljo različni podatki. Veliko podatkov, ki jih obdelujemo, nam poveste sami, ko uporabljate naše storitve ali stopite v stik z nami, na primer, ko se registrirate in navedete svoje ime ali e-poštni naslov ali naslov. Prav tako prejmemo tudi podatke o napravah in dostopu, ki jih samodejno zabeležimo, ko komunicirate z našimi storitvami. To so lahko na primer informacije o tem, katero napravo uporabljate. Nadaljnje podatke zbiramo z lastnimi analizami podatkov (npr. v okviru tržnih raziskav in ocenjevanja kupcev). Podatke o vas lahko prejmemo tudi od tretjih oseb, na primer od agencij za poslovne informacije in ponudnikov plačilnih storitev.

2. Za kaj Zalando uporablja moje podatke?

Zalando obdeluje vaše podatke v skladu z vso veljavno zakonodajo o varstvu podatkov. Pri obdelavi osebnih podatkov seveda upoštevamo načela zakona o varstvu podatkov. Vaše podatke zato obdelujemo samo za namene, ki so razloženi v tej izjavi o varstvu podatkov, ali so sporočeni, ko so bili podatki zbrani. To so predvsem nakupni postopek in dostavo, personalizacijo in nadaljnji razvoj ter varnost naših storitev. Poleg tega vaše podatke uporabljamo v okviru stroge nemške in evropske zakonodaje o varstvu podatkov, pa tudi za druge namene, kot so razvoj izdelkov, znanstvene raziskave (zlasti na področju strojnega učenja, umetne inteligence in globokega učenja) in trženje raziskave, za optimizacijo poslovnih procesov in oblikovanje naših storitev na podlagi potreb ter za personalizirano oglaševanje.

3. Prilagojene storitve

Razvoj in zagotavljanje prilagojenih funkcionalnosti in storitev za vas je naša glavna prednostna naloga. Ne glede na kraj, čas in uporabljeno opremo vam ponujamo individualno nakupovalno izkušnjo in ponudbo po vaših željah. Obdelava vaših podatkov za prilagajanje naših storitev je zato sestavni del naše storitve pri Zalandu.

4. Informacije o spletnih mestih in aplikacijah

Vaše podatke uporabljamo za zagotavljanje spletnih mest in aplikacij Zalando. Poleg podatkov o napravi in dostopu, ki se pojavijo vsakič, ko uporabljate te storitve, je vrsta obdelanih podatkov in namen obdelave odvisna zlasti od tega, kako uporabljate funkcije in storitve, ki jih zagotavljajo naše storitve. Poleg tega podatke, ki nastanejo pri uporabi naših storitev, uporabljamo za ugotavljanje uporabe naše spletne ponudbe. Te podatke med drugim uporabljamo v okviru personalizacije nakupovanja, za izboljšanje naših storitev in za osebno oglaševanje.

5. Informacije o straneh oboževalcev družabnih omrežij

Zalando vzdržuje profile v družabnih omrežjih na družbenih omrežjih Facebook in Instagram (tako imenovane »strani oboževalcev«). Vsebino, ponudbe in priporočila za izdelke redno objavljamo in delimo na naših straneh oboževalcev. Pri vsaki interakciji na naših straneh oboževalcev ali drugih spletnih mestih na Facebooku ali Instagramu upravljavci socialnih omrežij zabeležijo vaše uporabniško vedenje s piškotki in podobnimi tehnologijami. Upravitelji strani oboževalcev si lahko ogledajo splošne statistične podatke o interesih in demografskih značilnostih (kot so starost, spol, regija) občinstva strani oboževalcev. Če uporabljate socialna omrežja, vrsto, obseg in namene obdelave podatkov v socialnih omrežjih v prvi vrsti določajo operaterji socialnih omrežij.

6. Novice

Ponujamo vam različne storitve novic, ki vključujejo naslednje

  • Navdihujoča vsebina, npr. aktualne informacije o blagovnih znamkah, trendih, ponudbah, prodaji, kategorijah;
  • opomniki, npr. če je cena izdelka na vašem seznamu želja znižana, če ste pozabili izdelke v nakupovalni košarici ali če ste zahtevali opomnik o velikosti;
  • ankete, da bi na primer ugotovili, ali so vam bili všeč kupljeni artikli;
  • personalizirana priporočila artiklov, če na podlagi vaših prejšnjih naročil in vaših brskalnih navad domnevamo, da bi vas lahko zanimali;
  • posodobitve vplivnežev in blagovnih znamk, ki jih mogoče spremljate na naših straneh.

Če ste naročeni na novice, so vam na voljo nekatere zgoraj opisane storitve novic (odvisno od obsega vaše naročnine). Poleg tega obstajajo novice, specifične za storitve, ki so sestavni deli določene storitve.

Torej dobijo npr. samo člani Zalando Lounge Shopping Club pravico do novic Zalando Lounge. Novice Zalando Lounge potrebujete, da vas bomo lahko obveščali o aktualnih ponudbah, ki veljajo le kratek čas, da boste lahko izkoristili prednosti, ki jih ponuja Shopping Club.

7. Posamezna priporočila za izdelke po e-pošti in potisni storitvi

Kot del naših storitev predstavljamo informacije in ponudbe podjetja Zalando glede na vaše interese. Od nas boste prejeli omejeno število priporočil, anket in zahtev za ocene izdelkov, tudi če se niste naročili na novice. Pri izbiri posameznih priporočil za izdelke po možnosti uporabljamo podatke iz vaših prejšnjih naročil v skladu z zakonskimi določbami.

8. Kuponi

Podatke, ki ste jih sporočili v okviru naročila kuponov Zalando, uporabljamo za preverjanje in obdelavo naročila ter za pošiljanje in unovčenje kupona. Sem spada tudi beleženje in obdelava podatkov, povezanih z uporabo kupona, zlasti za preprečevanje goljufij.

9. Kako Zalando uporablja moje podatke za oglaševanje?

Mi in naši oglaševalski partnerji uporabljamo vaše podatke za personalizirano oglaševanje, ki vam je predstavljeno v storitvah Zalando ter na spletnih mestih in v aplikacijah drugih ponudnikov. V ta namen mi in naši oglaševalski partnerji uporabljamo internetne tehnologije, ki so običajne na trgu. To nam omogoča bolj ciljno oglaševanje, tako da vam predstavimo le oglaševanje in ponudbe, ki so za vas dejansko pomembne. To nam omogoča, da bolje izpolnimo potrebe naših uporabnikov po personalizaciji in odkrivanju novih izdelkov ter pri vas dolgoročno zbudimo zanimanje za naše storitve z bolj osebno nakupovalno izkušnjo.

Upoštevajte, da aplikacije Zalando iOS, izdane po 10. juniju 2021, ne delijo več nobenih podatkov s tretjimi osebami za namene trženja. V primeru, da določena aplikacija za iOS še vedno ponuja funkcije, ki vključujejo izmenjavo podatkov s tretjo osebo za namene trženja, bodo vaši podatki deljeni le, če kliknete »Strinjam se« v pozivu za sledenje iOS-u.

10. Komu bodo posredovani moji podatki?

Zalando bo vaše podatke posredoval le, če to dovoljuje nemška ali evropska zakonodaja o varstvu podatkov. Še posebej tesno sodelujemo z nekaterimi ponudniki storitev, na primer na področju storitev za stranke (npr. ponudniki storitev vročih telefonskih linij), s ponudniki tehničnih storitev (npr. operativni podatkovni centri) ali z logističnimi podjetji (npr. podjetji za poštno dostavo mednarodnih pošiljk, kot je DHL). Ti ponudniki storitev lahko obdelujejo vaše podatke v našem imenu samo pod posebnimi pogoji. Če jih uporabljamo kot obdelovalce, ponudniki storitev prejemajo dostop do vaših podatkov le v obsegu in v časovnem obdobju, ki je potrebno za zagotavljanje zadevne storitve. Če kupujete pri partnerju družbe Zalando, bomo določene podatke o nakupu posredovali partnerju družbe Zalando (npr. vaše ime in naslov za dostavo), da bo partner družbe Zalando lahko dostavil blago, ki ste ga naročili.

11. Katere pravice do varstva podatkov imam?

V skladu z ustreznimi zakonskimi zahtevami imate naslednje zakonske pravice do varstva podatkov: Pravica dostopa posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki (člen 15 GDPR), pravica do izbrisa (člen 17 GDPR), pravica do popravka (člen 16 GDPR), pravica do omejitve obdelave (člen 18 GDPR), pravica do prenosljivosti podatkov (člen 20 GDPR), pravica do vložitve pritožbe pri nadzornem organu (člen 77 GDPR), pravica do preklica privolitve (3. odstavek člena 7 GDPR) in pravica do ugovora določenim ukrepom obdelave podatkov (člen 21 GDPR). Če želite uveljaviti svoje pravice do varstva podatkov, se lahko kadar koli obrnete na našo ekipo za varstvo podatkov preko politika_zasebnosti@zalando.si. Za več informacij glejte razdelek Kontaktne osebe.

12. Kdaj bodo moji podatki izbrisani?

Vaše osebne podatke bomo hranili toliko časa, kolikor je potrebno za namene, navedene v tej izjavi o varstvu podatkov, zlasti za izpolnjevanje naših pogodbenih in pravnih obveznosti. Po potrebi bomo vaše osebne podatke shranili tudi za druge namene, če ali dokler nam zakon dovoljuje, da jih še naprej hranimo za določene namene, tudi za obrambo pravnih zahtevkov.

13. Kako Zalando varuje moje podatke?

Vaši osebni podatki se pri nas varno prenašajo s šifriranjem. To velja za vaše naročilo in tudi za prijavo kupca. Uporabljamo kodni sistem SSL (Secure Socket Layer). Poleg tega uporabljamo tehnične in organizacijske ukrepe za zaščito naših spletnih strani in drugih sistemov pred izgubo, uničenjem, dostopom, spreminjanjem ali razširjanjem vaših podatkov s strani nepooblaščenih oseb.

14. Spremembe te izjave o varstvu podatkov

Med nadaljnjim razvojem naših spletnih strani in aplikacij ter uvajanjem novih tehnologij za izboljšanje naše storitve za vas bodo morda potrebne spremembe tega obvestila o varstvu podatkov. Zato priporočamo, da občasno ponovno preberete to izjavo o varstvu podatkov.

15. Kontaktna oseba

Preko politika_zasebnosti@zalando.si se lahko kadar koli obrnete na našo ekipo za varstvo podatkov za splošna vprašanja o zaščiti podatkov in uveljavljanje svojih pravic.

16. Informacije o storitvah

Naša obdelava podatkov se lahko razlikuje od storitve do storitve. Na tej točki lahko ugotovite, katera odstopanja za posamezno storitev obstajajo.

17. Informacije za posamezne države

Naša obdelava podatkov se lahko razlikuje od države do države. Na tej točki lahko ugotovite, katera odstopanja za posamezno državo obstajajo.

18. Opombe o piškotkih

Na tem mestu lahko najdete, katere piškotke uporabljamo. Za popoln pregled vseh uporabljenih piškotkov kliknite tukaj.